ΧΡΙΣΤΙΑ ΧΕΙΜΩΝΑ: ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού όπως τα περιγράφει η κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Χρίστια Χειμωνα

Πεπόνι:

Το πεπόνι είναι χαμηλό σε θερμίδες (34 θερμίδες/100γρ.) και εξαιρετικά δροσιστικό λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε νερό. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες (κυρίως βιταμίνη Α και Γ), περιέχει βιταμίνη Β6, βιταμίνη απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος καθώς επίσης και κάλιο, συστατικό απαραίτητο για την καλή λειτουργία της καρδιάς και την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

 

Χρυσόμηλο (Βερίκοκο):

Φρούτο ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α (β-καροτένιο), σημαντική για την υγεία των ματιών καθώς και καλή πηγή βιταμίνης Γ, βιταμίνη που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Και οι δύο βιταμίνες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας (1 μερίδα φρούτου = 4 χρυσόμηλα).

 

Καρπούζι:

Πρόκειται για τον «βασιλιά» του καλοκαιριού!! Εξαιρετική πηγή βιταμινών Β, Γ, Α καθώς και καλίου και φυτικών ινών. Έχει χαμηλή θερμιδική αξία (παρέχει περίπου 30kcal στα 100γρ). Το 94% της σύστασης του αποτελείται από νερό. Επιπλέον, περιέχει «λυκοπένιο» μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, η οποία συμβάλει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και διαφόρων μορφών καρκίνου (καρκίνος του προστάτη, μαστού, πνεύμονα).

 

Κεράσια:

Πλούσια σε βιταμίνη Α, Β και Γ, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο και χαλκό. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, δρουν αποτοξινωτικά για το συκώτι και την χολή, ενώ η διουρητική τους δράση συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. Επιπλέον, διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες ενάντια σε φλεγμονές και λοιμώξεις, δρουν ανακουφιστικά σε ρευματικούς πόνους λόγω της αντιφλεγμονώδης δράσης τους και ταυτόχρονα βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες (1 μερίδα φρούτου = 12 κεράσια).

 

Φράουλα:

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Γ και Α, ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, ενώ περιέχει λουτείνη και ζεαξανθίνη, σημαντικές ουσίες για την καλή υγεία των ματιών. Επίσης, περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν την καλή λειτουργία του εντέρου και αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού. Μπορείτε να τις καταναλώσετε μόνες τους ως σνακ, είτε σε smoothie, είτε να τις προσθέσετε στο γιαούρτι με τα δημητριακά (1 ¼ φλιτζανιού φράουλες (σωστές) = 1 μερίδα φρούτου).

 

Σύκα:

Φρούτο με πολλές ευεργετικές ιδιότητες, βιταμίνες καθώς και με μεγάλη θρεπτική αξία. Πιο αναλυτικά, περιέχουν ασβέστιο, σημαντικό στοιχείο για την καλή υγεία των οστών, περιέχουν κάλιο, μέταλλο που βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς και στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης καθώς επίσης και σίδηρο, επομένως αποτελεί ιδανική επιλογή για άτομα με αναιμία.  Τέλος, αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμινών (βιταμίνη Β, Γ και Α) και φυτικών ινών (1 μερίδα φρούτου = 2 σύκα μικρά).

 

Σταφύλια: 

Πλούσια πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Συγκεκριμένα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μαγνήσιο ασβέστιο και φώσφορο, ενώ από βιταμίνες είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α και Γ. Επιπλέον, τα σταφύλια έχουν αντιγηραντικές, αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες (1 μερίδα φρούτου = 15 ρόγες σταφυλιού).

 

Δαμάσκηνα:

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α και β-καροτίνης, συστατικά σημαντικά για την καλή υγεία των ματιών και του δέρματος. Επιπρόσθετα, η β-καροτίνη δρα ως αντιοξειδωτικό με αποτέλεσμα να βοηθά στην μείωση του κινδύνου για διάφορες μορφές καρκίνου, αρθρίτιδας και καρδιαγγειακών παθήσεων. Τέλος, περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες από μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο και Βιταμίνη Κ, η οποία κατέχει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος (1 μερίδα φρούτο = 2 μικρά δαμάσκηνα).

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc, BSc)

Τήλ. 22 -270042, E-mail. christia.chimona@gmail.com