ΤΟ 24ΩΡΟ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΣ ΚΑΤΙΑΣ

Ονομάζομαι Κάτια, είμαι 39 ετών και μένω στη Λάρνακα μαζί με την οικογένειά μου. Θέλεις να μάθεις το 24ωρο μου και ήδη έχω αγχωθεί, διότι δεν ξέρω από πού να αρχίσω.

Σπούδασα νομική και δεν ασχολήθηκα ποτέ με τον τομέα αυτό. Είμαι παντρεμένη από τα φοιτητικά μου χρόνια και τώρα είμαι νοικοκυρά και μαμά τριών παιδιών. Μετά από την απόκτηση του τρίτου μου παιδιού αποφάσισα μαζί με τον άνδρα μου να μείνω στο σπίτι για να αφοσιωθώ στην ανατροφή των παιδιών μου, στο νοικοκυριό μου αλλά και στον σύζυγό μου. Αγχώθηκα όταν μου ζήτησες να μοιραστώ μαζί σου το 24ωρο μου… γιατί πιστεύω ότι από την αρχή μέχρι το τέλος θα σου μιλώ για καρότσια, πάνες, παιδικές φωνές, μαλλιά μαζεμένα άτσαλα σε ψηλό κότσο, νυχάκια που δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που τα έβαψα και ένα άντρα που έχει ένα περίπου χρόνο να μιλήσω μαζί του για δύο ολόκληρες ώρες…

 

5.30π.μ. Χτυπά το πρώτο βαρύ ξυπνητήρι. Σηκώνομαι νυσταγμένη για να ετοιμάσω τα ταπεράκια των παιδιών για το σχολείο και μετά να αρχίσω να τα ξυπνώ με τη σειρά. Η μεγάλη μου κόρη είναι 9 χρονών και δεν ξυπνά εύκολα… όλο πέντε λεπτά παραπάνω θέλει να της δίνω και κάπως έτσι μας βρίσκει η ώρα 6 το πρωί να τρέχουμε για να της φτιάξω τα μαλλιά, να φάει το πρωινό της κ.λπ. Ο 6χρονος μου γιος είναι αρκετά πιο συνεργάσιμος αφού μόλις ξυπνήσει θέλει να δει μερικά λεπτάκια κινούμενα σχέδια και μετά να ετοιμαστούμε για σχολείο. Όσο για το νεογέννητό μου… πάλι καλά που έχω μαζί μου και τη μαμά μου και βοηθά πάρα πολύ την κατάσταση.

 

7.30π.μ. Με βλέπεις μέσα στο αυτοκίνητο για να πάρω τα δύο μεγάλα μου παιδιά στο σχολείο και να επιστρέψω για να προγευματίσω μαζί με τον άνδρα και τη μητέρα μου, αλλά και να πάρω αγκαλιά τον μπέμπη μου. Γύρω στις 8.30 έχω ήδη προγευματίσει και ετοιμάσει το μεσημεριανό σνακ του άνδρα μου (που ακολουθεί πρόγραμμα γράμμωσης και μόνο γιαουρτάκια με φρέσκα φρούτα τρώει).

 

10.30π.μ. Θα με δεις να έχω βάλει ποδιά… καλά, φόρμες σκέτες φοράω και αθλητικά παπούτσια. Ξεκινώ να μαγειρεύω και να συγυρίζω το σπίτι… Ειδικά τα δωμάτια των παιδιών χρειάζονται δέκα χέρια για να συγυριστούν όλα τα παιχνίδια τους που τα πετούν δεξιά και αριστερά. Ο μπέμπης θέλει απόλυτη ησυχία για να κοιμηθεί κι έτσι εγώ και η μητέρα μου περπατούμε συνέχεια στις μύτες των ποδιών μας. Το κινητό στο αθόρυβο…

 

12.30μ.μ. Έχω ήδη στρώσει τραπέζι και διαβάσει όλα τα μηνύματά μου στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Δεν είναι επαγγελματικής φύσεως, αλλά ενημερωτικά για συνταγές, συνδρομές σε γυμναστήρια, εκπαιδευτικά σεμινάρια και όλα τα σχετικά που μπορείς να φανταστείς… και μετά τρέχω να πάρω τα παιδιά από το σχολείο.

 

1.30μ.μ. Τις πλείστες φορές σταματώ στο φούρνο για ζεστό ψωμάκι και επιστρέφω στο σπίτι μαζί με τα παιδιά μου που τσακώνονται, διαμαρτύρονται και φλυαρούν για ό,τι θέμα μπορείς να φανταστείς.

 

2.30μ.μ. Έχουμε ήδη γευματίσει μαζί με τα παιδιά και τον άντρα μου που κάνει ένα μίνι break για να μας δει όλους μαζεμένους στο σπίτι. Ξεκινούμε συζητήσεις γύρω από τα απογευματινά μαθήματα των παιδιών που σχεδόν κάθε φορά αρνούνται να πάνε. Ο μικρός επιμένει ότι θέλει να κοιμάται τα μεσημέρια και μετά να αφιερώνει όλες τις ώρες στο παιχνίδι και συγκεκριμένα στον κολλητό του φίλο που μένει στο διπλανό ακριβώς σπίτι.

 

3.30μ.μ. Παίρνω την κόρη μου στη σχολή χορού και μέχρι να τελειώσει το μάθημά της πετάγομαι στα γρήγορα είτε στο γυμναστήριο είτε στην αισθητικό. Έχω ένα θέμα με την αισθητικό. Κάθε τρεις και λίγο κλείνω ραντεβού σε ινστιτούτο αισθητικής γιατί έχω μία μανία με την περιποίηση προσώπου και σώματός μου. Μπορείς να τα αποκαλέσεις και κούρες ομορφιάς και αναζωογόνησης.

 

5.30μ.μ. Αφού έχω περάσει από το σούπερμαρκετ μαζί με την κόρη μου… βλέπετε της αρέσει πολύ να με βοηθά στα ψώνια και να επιλέγει μαζί μου υγιεινά σνακ. Την έχω μάθει από τώρα ότι η ζάχαρη δεν κάνει καλό και σίγουρα παχαίνει… Συνήθως τέτοια ώρα ξεκλέβουμε λίγο χρόνο για να πάμε και καμία βόλτα στα καταστήματα ή ακόμα και για απογευματινό παγωτό ή φρεσκοστυμμένο χυμό από συγκεκριμένα αγαπημένα μας στέκια.

 

7.30μ.μ. Έχει ήδη σχολάσει και ο μπαμπάς της οικογένειας και διαβάζει μαζί με τον μικρό. Κάποιες φορές διαβάζουμε μαζί, όταν ο άνδρας μου θέλει να πάει στο γυμναστήριο ή να χαλαρώσει μετά από μία κουραστική ημέρα. Η κόρη μου έμαθε να διαβάζει μόνη της και αφιερώνω λίγο χρόνο μόνο για να την ελέγξω. Ο μπέμπης τέτοια ώρα ζητά παιχνίδια μαζί με τα αδέλφια του, αλλά προσπαθούμε να τον κάνουμε μπάνιο και να τον νανουρίσουμε πριν γίνει 8.

 

8.30μ.μ. Τέτοια ώρα συνήθως η μαμά μου και ο άνδρας μου κάθονται στη βεράντα συζητώντας την τρέχουσα επικαιρότητα. Σχεδόν πάντα όλο και κάποιο παιδάκι κρατά ένα laptop ακούγοντας μουσική, αλλά ακόμα και γι’ αυτό φροντίζω. Προσπαθώ να είμαι λιγάκι αυστηρή για να τηρούν μέχρι και το πρόγραμμα ύπνου τους.

 

10.30μ.μ. Τις περισσότερες φορές σερφάρω στο διαδίκτυο μαζί με τον άντρα μου, προγραμματίζοντας τα οικογενειακά μας ταξίδια. Κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαιράκι κάνουμε αποδράσεις στο εξωτερικό… Τόσο εμείς όσο και τα παιδιά θέλουμε λιγάκι να αλλάζουμε παραστάσεις. Δεν συμφωνούμε πάντοτε ποια χώρα θα κλείσουμε, αλλά ποτέ δεν φέρνει αντίρρηση στις ημερομηνίες που θα επιλέξω.

 

12.30π.μ. Αν δεν με έχει ήδη πάρει ο ύπνος… ξυπνώ, έτσι κι αλλιώς, κάθε τρεις και λίγο για τον μπέμπη μου που δεν κοιμάται παραπάνω από δύο ώρες συνεχόμενες. Είναι και η περίοδος που βγάζει δοντάκια και δυσκολεύεται να κοιμηθεί το γλυκό μου.

 

Νομίζω κάπου εδώ σταματώ να περιγράφω, αφού σχεδόν όλη η υπόλοιπη μου νύχτα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από συνεχή ύπνο. Ξυπνώ τουλάχιστον δεκαπέντε φορές τη νύχτα και δεν είναι υπερβολή. Τώρα αν εσείς πιστεύετε ότι με το να είμαι μαμά και να μην εργάζομαι, πάει να πει ότι κάθομαι και δεν κάνω τίποτα, δεν ξέρω τι να πω.