ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΘΙΣΜΕΝΟ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ. ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΤΟ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ

Δεν είναι λίγες οι φορές που ως γονιός έχεις δυσανασχετήσει κοιτάζοντας το παιδί σου να ασχολείται μανιωδώς με ηλεκτρονικά παιχνίδια είτε στο κινητό είτε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Το ξέρω πως κάθε φορά που αντικρίζεις αυτή την εικόνα στενοχωριέσαι, προβληματίζεσαι και αναζητείς τρόπους για να το βοηθήσεις να σταματήσει αυτή τη συνήθεια.

 

Αναρωτήθηκες ποτέ πώς ξεκίνησε αυτή η κατάσταση; Μήπως ασχολείσαι και εσύ με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια; Μήπως οι φίλοι του παιδιού σου ήταν τα αρνητικά πρότυπα; Γιατί επέτρεψες, αρχικά, στο παιδί να δοκιμάσει ένα τέτοιο παιχνίδι και πώς εξελίχθηκε σε εθισμό; Δεν θέλω να σου ρίξω ευθύνες ούτε να σε κάνω να αισθάνεσαι ενοχές. Τώρα δεν είναι ώρα για τέτοια. Εσύ, ως γονιός, χρειάζεται να δώσεις προσοχή στο πώς μπορείς να βοηθήσεις το παιδί σου να ξεκόψει από αυτή τη συνήθεια που του κλέβει πολύτιμες ώρες από τον ελεύθερο του χρόνο. Φυσικά θα μου πεις ότι δεν σπαταλά μόνο τον ελεύθερο του χρόνο, αλλά παραμελεί και το διάβασμα του… Το ξέρω και σε καταλαβαίνω.

 

Σε αυτό το σημείο θέλω να σου πω κάτι αρκετά σημαντικό. Πολύτιμος χρόνος δεν είναι μόνο οι ώρες που αφιερώνει στο διάβασμα, αλλά και οι ώρες που θα παίξει ανέμελο σε μία ασφαλή αυλή/πάρκο μαζί με παιδιά της ηλικίας του. Εξίσου σημαντικός είναι και ο χρόνος που θα περάσει μαζί με τους γονείς του και τα αδέλφια του σε μία εκδρομή ή ένα ταξίδι.

 

Μην αρχίσεις από τη μια στιγμή στην άλλη να θυμώνεις στο παιδί σου για να σταματήσει να ασχολείται με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Μην φοβίσεις και μην κοντράρεις την ψυχή του. Προσπάθησε, αρχικά, να του μιλήσεις με ήρεμο και ευγενικό τρόπο για να καταλάβει ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν είναι η ιδανική ασχολία για ένα παιδί. Απόφυγε να χρησιμοποιήσεις τη  λέξη “πρέπει” και ενέταξε στο λόγο σου το ρήμα “αξίζω”. Για παράδειγμα, “Σου αξίζει να ασχολείσαι με κάτι δημιουργικό στον ελεύθερο σου χρόνο, με κάτι που θα έχει κίνηση, ανεμελιά, χαμόγελα και όχι  προσήλωση μπροστά από μία οθόνη. Σου αξίζει να κάνεις βόλτες με το ποδήλατο, να μάθεις μία ξένη γλώσσα της δικής σου επιλογής, να πηγαίνεις ποδόσφαιρο μαζί με τον μπαμπά ή τους φίλους σου, να συμμετέχεις σε δημιουργικά εργαστήρια που θα ακονίζουν το μυαλό σου και θα σε βοηθούν να είσαι πιο κοινωνικός…”.

 

Δώσε εναλλακτικές επιλογές στο παιδί σου. Πριν προλάβει να καθίσει μπροστά στον υπολογιστή και πατήσει το play button για την έναρξη ηλεκτρονικού παιχνιδιού, πρότεινε του να πάτε μια βόλτα στην πόλη ή στην παραλία. Πες του ότι πεθύμησες ένα παγωτό χωνάκι ή ακόμα ένα γεύμα σε ένα εστιατόριο της επιλογής του. Δείξε του ότι θες τη δική του παρέα για να πας και κάνε το να καταλάβει ότι είναι όμορφο να μοιράζεσαι στιγμές με ανθρώπους, παρά να περνάς αμέτρητες ώρες αμίλητος και ακίνητος μπροστά σε μία άψυχη οθόνη.

 

Πρότεινε του να ανακαινίσετε το δωμάτιο του και ζήτησε του να σε βοηθήσει στην επιλογή διακόσμησης. Με έμμεσο τρόπο, προσπάθησε να καταλάβει ότι οι κονσόλες και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν ταιριάζουν με τη νέα και ανανεωμένη εικόνα του δωματίου του.

 

Ρίξε μία πρόταση για το Σαββατοκυρίακο. Πες του πως αν διαβάσει θα καλέσεις τους φίλους του στο σπίτι σας για φαγητό και μουσική. Φρόντισε να έχεις αρκετά ενδιαφέροντα επιτραπέζια παιχνίδια και αν μπορείς αγόρασε και καινούργια.

 

Δείξε του πόσο υπερήφανος μπαμπάς ή υπερήφανη μαμά είσαι που άρχισε να αφιερώνει λιγότερο χρόνο στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Δεν είναι εφικτό να ξεριζώσεις απότομα μία κακή συνήθεια, αλλά μπορείς να το βοηθήσεις να απαλλαγεί σιγά-σιγά από αυτή με ήρεμο και έξυπνο τρόπο.

 

Βεβαίως, αν έχεις κάνει πάρα πολλές προσπάθειες και το παιδί σου δεν ξεκόβει, τότε πρέπει να  συμβουλευτείς άμεσα ένα Παιδοψυχολόγο.