ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΛΙΑ ΜΟΝΟΓΙΟΥ: ΜΙΛΑ ΣΤΟ DOLCE ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΥΦΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΗΣ

27 χρόνια εμπειρίας, δημιουργίας, έμπνευσης.

Η Κάλια Μονογιού κατάφερε να ξεχωρίσει από την πρώτη στιγμή στον κόσμο της κυπριακής μόδας, δίνοντας το δικό της στίγμα και πραγματοποιώντας την επιθυμία κάθε νυφούλας που θέλει να ζήσει το δικό της, αξέχαστο παραμύθι τη μέρα του γάμου της.

DSC 1024

Συνέντευξη στη Μαρίνα Αβραάμ

Φωτογραφίες: Μάριος Ασκάνης

Μακιγιάζ: Άννα Παμπακά (MAC)

Μαλλιά: Άντρη Τηλεμάχου (Il Vento Hair Studio)

 

Ποιος είναι ο καλύτερος τίτλος που σου έχουν δώσει μέχρι σήμερα;

Ο καλύτερος τίτλος είναι αυτός της εμπιστοσύνης στη δουλειά μου. Το σχέδιο μόδας και η δημιουργία νυφικών, είναι ένα επάγγελμα στο οποίο αφοσιώθηκα τα τελευταία 27 χρόνια. Η αγάπη του κόσμου, η εμπιστοσύνη, είναι για μένα ο καλύτερος τίτλος.

 

Έχεις καταλάβει ότι έχεις “γράψει” κιόλας 27 χρόνια πορείας στον κόσμο της μόδας και της δημιουργίας;

Όχι με τίποτα δεν κατάλαβα ότι πέρασαν 27 χρόνια. Κατάφερα μέσα σε αυτή την πορεία να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα, οπόταν δεν αισθάνομαι ότι δουλεύω. Νιώθω ότι ασχολούμαι καθημερινά με αυτό που μου αρέσει, αυτό που αγαπώ.

DSC 1046

Κέρδισες την εμπιστοσύνη των γυναικών οι οποίες συνεχίζουν κάθε σεζόν να σε εμπιστεύονται είτε για το νυφικό τους είτε για ένα φόρεμα που φέρει την υπογραφή σου.

Τη δουλειά μας οι γυναίκες την βλέπουν τόσο από δημιουργίες που σχεδιάζονται αποκλειστικά για τις ίδιες, όσο και από προτάσεις που φέρουν την υπογραφή μου και τα φορούν φίλες ή συγγενείς τους. Επίσης από γνωστά πρόσωπα που και πάλι θα εμφανιστούν με προτάσεις Calia Monoyiou σε κάποιο event ή στην τηλεόραση. Γενικότερα, ο κόσμος και μέσα από τα social media πλέον, παρακολουθεί καθημερινά τη δουλειά μας.

 

Έχεις μετρήσει ποτέ τον αριθμό των νυφικών που σχεδιάσες;

Όχι δεν τον έχω μετρήσει. Μπορώ να τον υπολογίσω απλά φοβάμαι να κάνω την μαθηματική εξίσωση. Είναι χιλιάδες τα νυφικά που σχεδίασα τα τελευταία 27 χρόνια. Επειδή όμως δημιουργώ για τον κάθε ένα ξεχωριστά, δεν βλέπω ποτέ τον αριθμό.

DSC 1065

Υπάρχουν νυφικά που θα έλεγες ότι είναι τα αγαπημένα σου;

Το κάθε νυφικό έχει πάντα κάτι το καινούριο από εμένα σαν δημιουργία και ακριβώς αυτή την λεπτομέρεια την λατρεύω. Το ίδιο συμβαίνει και στα φορέματα.

 

Όταν αγοράζει μια κοπέλα ένα νυφικό, νιώθεις να αποχωρίζεσαι κάτι δικό σου;

Όταν το δημιουργώ αποκλειστικά για μια γυναίκα, τότε δεν νιώθω ότι αποχωρίζομαι κάτι αφού ξέρω πως το σχεδιάζω αποκλειστικά για αυτήν. Όταν όμως σχεδιάζω κάθε νέα συλλογή κι έχω περισσότερη αδυναμία σε κάποια από αυτά, νιώθω την αποχώρηση αλλά και πάλι αισθάνομαι γεμάτη ικανοποίηση.

DSC 0991

Πώς αρχίζει η διαδικασία με κάθε νέα νύφη που σε εμπιστεύεται;

Πάντοτε λαμβάνω υπόψη τις τάσεις της μόδας και ενημερώνομαι. Έπειτα, παίρνω τον παλμό του κόσμου. Από τη στιγμή που δημιουργώ για τον κόσμο πρέπει να είμαι στην τάση της εποχής. Αρχικά συζητάμε για το τι θέλει, πώς είναι το νυφικό που έχει στο μυαλό της. Συζητώντας μαζί της όμως, βλέπω και τι την καλύπτει συναισθηματικά.

 

Πώς αισθάνεσαι όταν δεις μια νύφη με δημιουργία σου να ανεβαίνει τα σκαλιά της Εκκλησίας;

Είναι πολύ συγκινητικό γιατί εκείνη τη στιγμή μου έρχεται πραγματικά το χρονικό διάστημα που δούλεψα για αυτό το αποτέλεσμα. Η αγωνία, ο ενθουσιασμός, ο επαγγελματισμός. Οι πρόβες με τη νύφη, οι λεπτομέρειες που βλέπαμε. Και εκείνη η μέρα φεύγει τελικά τόσο σύντομα. Θέλω ακόμη κι εγώ να το ζήσω περισσότερο, σκέψου η ίδια η κοπέλα πόσο θα ήθελε η μέρα του γάμου της αντί 24 ώρες, να είναι 48. Για να είναι και πιο συνειδητοποιημένη για το πόσο ωραία περνά.

DSC 1006

Είναι σαν να πραγματοποιείς ένα παραμύθι, ένα όνειρο;

Ζω κι εγώ με την κάθε νυφούλα ένα παραμύθι. Είναι μοναδική αυτή η εμπειρία.

 

Δένεσαι μαζί τους;

Σίγουρα. Κι αυτό το βλέπω όταν περνούν τα χρόνια και τις συναντώ στο δρόμο ή όταν επιστρέφουν ξανά στο κατάστημα φέρνοντας φίλες τους.

 

Πλέον είσαι πρότυπο για πολλούς ανθρώπους που ονειρεύονται να ακολουθήσουν τα βήματα σου. Έρχεσαι σε επαφή με νέους;

Ναι σίγουρα έρχομαι σε επαφή με παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα. Μου αρέσει να τους συμβουλεύω όχι μόνο ως σχεδιάστρια. Εκείνη τη στιγμή παίρνω και το ρόλο της φίλης, της δασκάλας, της σχεδιάστριας, της κολλητής. Ένας άνθρωπος, ότι και να ακολουθήσει στη ζωή του, έχει ανάγκη την στήριξη του κόσμου.

DSC 1112

Τι περιλαμβάνει η καινούρια σου συλλογή;

Πάντοτε υπάρχει το ρομαντικό στοιχείο στις συλλογές μου γιατί ας μην ξεχνάμε, το νυφικό είναι κάτι αρκετά ρομαντικό. Φέτος όμως θα δείτε και λίγο χρώμα καθώς και πιο έντονα τα χειροποίητα κεντήματα. Επίσης, την ελευθερία του ατόμου με τα ανάλαφρα υφάσματα και τις πριγκιπικές εμφανίσες.

 

Τα καινούρια σου υφάσματα είναι πολύ ξεχωριστά. Τι ετοιμάζεις με αυτά;

Τα έχω πάρει από το πρόσφατο ταξίδι μου στην Ιταλία και όντως είναι πολύ ξεχωριστά. Είναι κεντημένα με διάφορες πέτρες, μεταλλικές κλωστές και δίνουν την λεπτομέρεια σε ένα φόρεμα. Θα σχεδιαστούν φορέματα, σύνολα, σακάκια και άλλες όμορφες προτάσεις.

DSC 1123

Ποιοι επώνυμοι σε εμπιστεύτηκαν μέχρι σήμερα είτε για το νυφικό τους είτε για μια δημιουργία που φέρει την υπογραφή σου;

Αυτή είναι σίγουρα δύσκολη ερώτηση. Είναι αρκετές οι επώνυμες και αυτό το βλέπουμε και στα έντυπα και στα social media.

 

Πρόσφατα μετακόμισες και στο νέο σου ατελιέ. Είναι ένας καινούριος χώρος έμπνευσης για σένα;

Είναι χώρος έμπνευσης για εμένα που τον έφτιαξα μετά από 27 χρόνια στο χώρο. Διαμορφωμένος ανάλογα με τις νέες ανάγκες και τις δικές μου αλλά και των γυναικών που με εμπιστεύονται για πάντα τέλειο αποτέλεσμα. Αισθάνομαι πως με το καινούριο μου ατελιέ, ξαναγεννήθηκα!

 

Κι αυτό φαίνεται και στο αποτέλεσμα των νέων προτάσεων… 

Ναι βέβαια. Με νέες προτάσεις, υφάσματα, σχέδια.

 

Πώς είναι η Κάλια ως άνθρωπος;

Αν και κανονικά αυτή την ερώτηση πρέπει να την απαντήσουν άλλοι κι όχι εγώ, θα σου πω κατόπιν προσωπικού προβληματισμού. Η Κάλια είναι ψαγμένος άνθρωπος, προσπαθεί καθημερινά να διορθώνεται. Είναι ευαίσθητη για αυτό και κατατάσσεται στην κατηγορία του καλλιτέχνη γιατί δεν γίνεται αλλιώς.

 

Είναι σημαντικό και το ότι διατηρείς δυνατές φιλίες και από τα μαθητικά σου χρόνια.

Βέβαια. Μα αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι Αγαπώ τη ζωή μου και δεν μετανιώνω ποτέ για τίποτα, γιατί την κάθε στιγμή έκανα σωστές επιλογές.