ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ: ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ & ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Οι πολύποδες είναι ένα γυναικολογικό ζήτημα για το οποίο πρέπει να είναι ενήμερη κάθε γυναίκα.

Μην τρομάξεις στο άκουσμά του, γιατί πρόκειται για καλοήθη μορφώματα εντός της μήτρας που θεωρούνται εξαρτώμενα από τις ορμόνες και μπορούν να εμφανιστούν σε μία στις δέκα γυναίκες.

 

Σπάνια παρουσιάζουν καρκινικά κύτταρα στην επιφάνεια τους και εντοπίζονται, συχνότερα, σε γυναίκες που έχουν περάσει την ηλικία των 40. Το ποσοστό καρκίνου των πολύποδων είναι αρκετά μικρό και μονοψήφιο και ενδέχεται να αυξηθεί μετά από την εμμηνόπαυση.

 

Σε πολλές περιπτώσεις κάποια γυναίκα μπορεί να μην αντιληφθεί την ύπαρξη των εν λόγω μορφωμάτων και τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσουν είναι, συνήθως, η μη φυσιολογική αιμορραγία σε μέρες όπου δεν αναμένεται η έμμηνη ρύση, οι βαριές μέρες έμμηνους ρύσης, κάποια ποσότητα αίματος μετά από σεξουαλική επαφή καθώς και υπογονιμότητα.

 

Η διάγνωση μπορεί να γίνει με κολπικό υπερηχογράφημα από Γυναικολόγο και αν υπάρχει τυχόν ένδειξη ύπαρξης πολύποδων, τότε η τελική διάγνωση γίνεται με υστεροσκόπηση, σύμφωνα με την οποία γίνεται πιο ακριβής εξέταση της ενδομητρικής κοιλότητας.

 

Με τη συγκεκριμένη μέθοδο ο Γυναικολόγος μπορεί να εντοπίσει και τυχόν ινομυώματα ή και συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας και να προχωρήσει στην έγκαιρη αντιμετώπισή τους.

 

Πριν αρχίσεις να ανησυχείς, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να κλείσεις άμεσα ένα ραντεβού στο Γυναικολόγο σου, ο οποίος θα απαντήσει σε πολλά ερωτήματά σου και θα σου δώσει και περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Πηγή: http://www.leto.gr/page.aspx?p_id=1212