ΜΑΙΡΗ ΛΙΟΤΑΤΗ: Η ΚΥΠΡΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟ DOLCE ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Τα γλυκά μπορούν να εξελιχθούν σε τέχνη και να γίνουν ακόμη μεγαλύτερος πειρασμός, όταν τα κατάλληλα άτομα προσθέσουν την εμπειρία, το μεράκι και το ταλέντο τους. Αυτό αποδεικνύουν καθημερινά τα Ζαχαροπλαστεία  «Λιοτατής» που εδώ και τόσα χρόνια έγιναν σημείο αναφοράς που όχι μόνο σε εμπνέουν να δοκιμάσεις τα εκλεκτά τους προϊόντα, αλλά και να επιστρέψεις για να γευτείς και να πάρεις στο σπίτι περισσότερα.

Συναντήσαμε τη Μαίρη Λιοτατή, την Υπεύθυνη Πωλήσεων, και διαπιστώσαμε ότι η γλυκύτητα που αποπνέει ως άνθρωπος και η αγάπη της για την οικογενειακή της επιχείρηση, δεν είναι καθόλου τυχαία…

 

Συνέντευξη στην Εύη Παπανικολάου

 

 

Ζαχαροπλαστεία  «Λιοτατής». Ποια συναισθήματα σού προκαλούν αυτές οι δύο λέξεις και γιατί;

Χαρά και ευγνωμοσύνη απέναντι στους γονείς μου, επειδή κατάφεραν, μετά από πολλούς κόπους και προσπάθεια, να θεμελιώσουν μία επιχείρηση που έγινε γνωστή παγκυπρίως και όχι μόνο.

Η γιαγιά σου ξεκίνησε αυτή την όμορφη επιχείρηση. Τι θυμάσαι απ’ αυτή και ποια ήταν τα πρώτα γλυκά που έφτιαξε;

Η γιαγιά μου, η Μαρούλα Λιοτατή, ήταν μία πρωτοπόρος, τίμια και δυναμική γυναίκα, η οποία τόλμησε να αγωνιστεί και να γράψει με την αξία της τη δική της ιστορία.

 

Αξιοποίησε τις γνώσεις και τις ικανότητες που είχε στη ζαχαροπλαστική και το 1963 ξεκίνησε τη λειτουργία του πρώτου εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής στο οποίο έφτιαχνε λουκούμια για γάμους, μετά από παραγγελία. Η άψογη ποιότητα των λουκουμιών της, ο καλλιεργημένος της χαρακτήρας, αλλά και η δυναμική της προσωπικότητα, την έκαναν πολύ σύντομα γνωστή στην Αμμόχωστο και οι ευχαριστημένοι πελάτες της αυξάνονταν συνεχώς.

 

Όσοι άνθρωποι δοκίμαζαν τις κούπες και τα γνωστά «δάκτυλα» κυριών που έφτιαχνε, αναγνώριζαν και επικροτούσαν αμέσως το ταλέντο της. Έτσι, με επαγγελματισμό και αγάπη απέναντι στον τομέα της ζαχαροπλαστικής, το 1972 έφτιαξε το δεύτερο της εργαστήρι, το οποίο ήταν σύγχρονο και με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Με πολλή συνέπεια στην πληρωμή των διαφόρων προμηθευτών, αλλά και πολύ σεβασμό προς τους πελάτες της, εργαζόταν μέρα και νύχτα, ώστε να αυξάνει την ποικιλία των προϊόντων της, αλλά και να διατηρεί άψογη την ποιότητα τους. Ο πατέρας μου, βλέποντας την αγάπη και το πάθος της για υπεροχή στη δουλειά της, στεκόταν δίπλα της και, παρ’ όλες τις σχολικές ή άλλες υποχρεώσεις του, αφιέρωνε χρόνο για να τη βοηθά.

 

Δυστυχώς, ο πόλεμος του 1974 ήταν ένα μεγάλο πλήγμα τόσο για την ίδια όσο και για τις χιλιάδες προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Με πολύ πόνο άφησε πίσω της το Ζαχαροπλαστείο της, τη δουλειά της που είχε δημιουργήσει με πολύ κόπο και θυσίες.

Μετά από αρκετές δυσκολίες, εγκαταστάθηκε με την οικογένεια της στη Λεμεσό. Η αγάπη της όμως για τη ζαχαροπλαστική, η εξυπνάδα, ο δυναμισμός, η γρηγοράδα, η θέληση της και το αγωνιστικό της πνεύμα, την έφεραν και πάλι στο προσκήνιο. Χωρίς δισταγμό, έφτιαξε και πάλι το δικό της Ζαχαροπλαστείο και το όνομα της άρχισε να γίνεται και πάλι γνωστό σε όλες τις πόλεις της Κύπρου.

Τα εύγευστα λουκούμια από το Ζαχαροπλαστείο «Λιοτατής» κέρδιζαν συνεχώς τις καλύτερες εντυπώσεις. Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ζαχαροπλαστών, καθώς και άλλοι φορείς, δικαίως την είχαν βραβεύσει.

Ο ζήλος της και η αγάπη της για τη ζαχαροπλαστική μεταφέρθηκαν και στον πατέρα μου, τον Χαράλαμπο, ο όποιος φρόντισε να εκπαιδευτεί επιπλέον στον τομέα της ζαχαροπλαστικής και να ασχοληθεί επαγγελματικά, δημιουργώντας τα δικά του Ζαχαροπλαστεία και διατηρώντας φυσικά το όνομα της οικογένειας «Λιοτατή».

 

Οι αδελφές Λιοτατή δεν είναι μία, αλλά τέσσερις πολύ όμορφες παρουσίες. Θα ήθελες να μας τις συστήσεις;

Η μεγάλη αδελφή είναι η Τζοβάνα, η οποία είναι η Υπεύθυνη Παραγωγής Προϊόντων και η ειδίκευση της είναι η παρασκευή τρισδιάστατων τουρτών. Η δεύτερη αδελφή είναι η Ρίτσα, η οποία είναι η Υπεύθυνη Καταμέτρησης Προϊόντων & Διανομής Παραγγελιών και η μικρή μου αδελφή, η Νικόλ, σπουδάζει ζαχαροπλαστική στο εξωτερικό.

Οι γονείς σας πώς αισθάνονται που αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την οικογενειακή επιχείρηση και ποιες συμβουλές σας δίνουν;

Αισθάνονται υπερήφανοι, γιατί κατάφεραν να μας μορφώσουν και να μας εφοδιάσουν με πολλή αγάπη για την επιχείρηση  «Λιοτατή» και ταυτόχρονα μας καθοδήγησαν με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσουμε να αναλάβουμε εμείς την εταιρεία. Οι συμβουλές που μας δίνουν συνεχώς είναι να είμαστε πάντα δεμένες και αγαπημένες.

 

Συμμετέχεις από μικρή στην οικογενειακή σας επιχείρηση. Ποιος/α ή τι ήταν αυτό που σε ενέπνευσε να συνεχίσεις και στην ενήλικη ζωή σου;

Οι γονείς μου μού ενέπνευσαν αγάπη προς την επιχείρηση και για αυτό το λόγο σπούδασα Μάρκετινγκ στο εξωτερικό. Όταν επέστρεψα από τις σπουδές μου, ξεκίνησα να εργάζομαι στο Τμήμα Πωλήσεων ως Υπεύθυνη σε όλα τα Ζαχαροπλαστεία  «Λιοτατής».

Πώς ξεκινά και πώς κλείνει μία εργάσιμη μέρα;

Καθημερινώς η δουλειά μου είναι διαφορετική, επειδή στο πλαίσιο των καθηκόντων μου εντάσσεται και η εξυπηρέτηση των πελατών και συνάμα η ολοκλήρωση των παραγγελιών. Ουσιαστικά κάθε μέρα γίνεται η επαλήθευση των επικείμενων παραγγελιών και ο έλεγχος προϊόντων σε όλα τα σημεία πώλησης.

 

Ποιες είναι οι προκλήσεις του επαγγέλματος σου;

Πρόκληση για μένα είναι να διατηρούμε την ποιότητα και την παράδοση μας, έτσι ώστε να είναι ευχαριστημένοι οι πελάτες μας και παράλληλα να μπορώ να παρουσιάσω ένα νέο προϊόν μαζί με τα υπόλοιπα προϊόντα που προσφέρουμε.

Ποια γλυκά πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει ένας πελάτης όταν θα επισκεφθεί τα Ζαχαροπλαστεία σας και γιατί.

Ακολουθώντας την παράδοση μας, ξεχωρίζουν τα γλυκά με crème pâtissière, π.χ. με φρούτα, τα éclairs, τα κοκ και τα mille-feuille. Επίσης, η ganash από γνήσια βελγική σοκολάτα 70% και το παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο μας.

 

Τα Ζαχαροπλαστεία σας είναι γνωστά και για τα γευστικότατα κεραστικά γάμου και βάφτισης. Τι είναι αυτό που κάνει τον κόσμο να σας επιλέγει και ποια κεραστικά  θα πρότεινες;

Υπάρχουν τα παραδοσιακά και τα σύγχρονα σοκολατένια κεράσματα. Ο πελάτης μάς επιλεγεί επειδή χρησιμοποιούμε τις πιο αγνές φρέσκες πρώτες ύλες και τα παραδοσιακά μας γίνονται με τα πιο αγνά μυρωδάτα ζωικά βούτυρα. Θα πρότεινα το passion που είναι red velvet με λευκή σοκολάτα, το ροδίτικο με γέμιση πραλίνας φουντουκιού, το ροδίτικο με γέμιση χαλεπιανό και φυσικά το παραδοσιακό μας λουκούμι με αμύγδαλο και χαλεπιανό.

 

Αυτό που κάνει εξίσου εντύπωση είναι και τα δροσερά και ιδιαίτερα παγωτά σας. Ποιες γεύσεις θα πρότεινες στους ice cream lovers;

Η συνταγή των παγωτών μας είναι μοναδική. Η κάθε γεύση είναι εμπλουτισμένη με το δικό της γνήσιο άρωμα και οι γεύσεις που θα πρότεινα είναι το cheesecake, oreo, snikers, greek yogurt με φρούτα του δάσους και sorbet mango.

Πού βρίσκουμε τα Ζαχαροπλαστεία «Λιοτατής»; Υπάρχουν σκέψεις για επέκταση της επιχείρησης και στο εξωτερικό;

Τα Ζαχαροπλαστεία «Λιοτατής» έχουν ως έδρα τους το Φρέναρος στην επαρχία Αμμοχώστου, όπου στεγάζεται η παραγωγή και το πρώτο σημείο πώλησης των προϊόντων. Ακολουθούν τα υποκαταστήματα στο Παραλίμνι και στη Λάρνακα. Η τεχνογνωσία και η πείρα μας όλα αυτά τα χρόνια στο χώρο, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, έχουν συμβάλει σημαντικά στο να καταφέρουμε να εξυπηρετούμε τον κόσμο σε παγκύπρια βάση, ανάλογα με τις ανάγκες του καταναλωτή. Όσο για την επέκταση στο εξωτερικό, είναι ένα θέμα που συζητείται από τη διεύθυνση και είναι πολύ πιθανόν να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος, εφόσον το επιτρέψουν οι κατάλληλες συνθήκες.

 

Κάθε εταιρεία έχει τη δική της πολιτική. Τι είναι αυτό που κάνει τα Ζαχαροπλαστεία σας να ξεχωρίζουν;

Η πολιτική της εταιρείας μας είναι να προσφέρει πάντοτε ποιοτικά και ολόφρεσκα γλυκά με άρτια εξυπηρέτηση.

 

Ποια είναι τα όνειρα της Μαίρης σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο;

Σε επαγγελματικό επίπεδο εύχομαι να έχουμε πάντοτε την ήδη υπάρχουσα σταθερή ποιότητα, να συνεχίσουμε την παράδοση μας και να υπάρξει μία μελλοντική επέκταση της εταιρείας. Όσο για τα προσωπικά μου, πάντα ονειρευόμουν να αποκτήσω μια όμορφη και μεγάλη οικογένεια, όπως έζησα και εγώ μέχρι τώρα.

 

Μπορείς να αντιστέκεσαι σε όλους αυτούς τους καθημερινούς γλυκούς «πειρασμούς»; Ποιο είναι το αγαπημένο σου γλυκό και γιατί;

Δεν αντιστέκομαι, αλλά προσπαθώ. Μου αρέσουν πολύ τα γλυκά και το αγαπημένο μου είναι η ganash, η γευστικότατη γνήσια σοκολατίνα μας.

 

Θες να μοιραστείς μαζί μας το δικό σου motto;

«Για να είσαι αναντικατάστατος, θα πρέπει να είσαι πάντα διαφορετικός».