ΘΕΟΔΟΣΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ: Η ΚΥΠΡΙΑ, ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΗ ΜΑΜΑ ΜΙΛΑ ΣΤΟ DOLCE

Η Θεοδοσία Κυριάκου είναι η απόδειξη πως όταν μία γυναίκα έχει εσωτερική δύναμη και τα έχει βρει με τον εαυτό της, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει απαρατήρητη.. και αυτό μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κανείς, αφού η άκρως γοητευτική της παρουσία και οι συμβουλές της γύρω από τη σωστή διατροφή και την εκγύμναση, δεν είναι τυχαίες, αλλά αποτέλεσμα μελέτης και πειθαρχίας!

Εμείς απολαύσαμε τη συζήτηση μαζί της και μάθαμε, μεταξύ άλλων, πολλά μυστικά που ενδιαφέρουν την κάθε σύγχρονη γυναίκα, αλλά και νέα μανούλα…

 

Συνέντευξη στην Εύη Παπανικολάου

 

Γαλλική Φιλολογία και Πανεπιστήμιο Κύπρου… Αν γύριζες το χρόνο πίσω, θα διάλεγες κάτι διαφορετικό;

Ανέκαθεν μου άρεσαν οι ξένες γλώσσες, όχι μόνο τα Γαλλικά. Επίσης θεωρώ ότι αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αγαπούσα και συνεχίζω να αγαπώ το σχολικό περιβάλλον, το επάγγελμα ή θα έλεγα το λειτούργημα που επέλεξα, είναι κάτι που μου ταιριάζει πιο πολύ από οποιοδήποτε άλλο.

 

Σε συναντούμε καθημερινά εδώ και αρκετά χρόνια σ’ ένα Ιδιωτικό Σχολείο, όπου εργάζεσαι ως καθηγήτρια Γαλλικών…

Ναι, τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζομαι σε Ιδιωτικό Σχολείο της πρωτεύουσας. Θεωρώ μεγάλη ευλογία το να ξυπνάς το πρωί και να πηγαίνεις σ’ ένα χώρο όπου υπάρχουν τόσο εκπληκτικοί άνθρωποι με όρεξη για δημιουργία. Για εμάς, οι μαθητές δεν είναι απλώς ένας αριθμός. Θεωρώ πως είμαστε οικογένεια, αλλά και μια μικρογραφία του κόσμου, αφού είμαστε ίσως το πιο διεθνές σχολείο της Λευκωσίας. Τα παιδιά, αλλά και εμείς οι εκπαιδευτικοί, έχουμε μάθει να συνυπάρχουμε με ανθρώπους που έχουν διαφορετικό υπόβαθρο όσον αφορά τη γλώσσα, την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα.

 

Pastoral Care Team! Τρεις λέξεις με τεράστια σημασία… Θα ήθελες να μας εντάξεις λίγο στο κλίμα;

Θα έλεγα πως μια τέτοια ομάδα σαν αυτή θα έπρεπε να υπάρχει σε όλα τα σχολεία. Αυτός ο θεσμός υπάρχει μόνο στα Ιδιωτικά Σχολεία. Eίμαστε από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος Οργανισμός, που δημιούργησε το Pastoral Care Team. Η ομάδα μας έχει καταλυτικό ρόλο όσον αφορά την ομαλή ένταξη των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον. Επίσης, έχει τη γενική εποπτεία όσον αφορά τη συμπεριφορά, αλλά και την ακαδημαϊκή επίδοση των μαθητών. Αν για οποιοδήποτε λόγο το θεωρήσουμε αναγκαίο, επικοινωνούμε με τους γονείς ώστε να επιλύσουμε άμεσα οποιοδήποτε θέμα προκύψει. Επιπλέον, επιβλέπουμε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Ψυχολόγο μας, μέλημά μας είναι να υπάρχουν οι σωστές συνθήκες, ώστε οι μαθητές να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Αν είχες την ευκαιρία να εργαστείς στη Γαλλία ή σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, τι θα κρατούσες από τη δεκαετή εμπειρία σου στην Κύπρο;

Μέσα στις αποσκευές μου θα έβαζα τις γνώσεις όσον αφορά τη γλώσσα, την αγάπη μου για αυτό που κάνω και τις εμπειρίες μου γύρω από τον παράγοντα άνθρωπο. Πέρα από αυτό, πιστεύω ακράδαντα πως όταν το συγκείμενο αλλάζει, πολύ πιθανόν οι επιτυχημένες πρακτικές να μην είναι τόσο επιτυχημένες. Δεν σας κρύβω πως και εγώ πίστευα πως το να εφαρμόζουμε ήδη δοκιμασμένες πρακτικές θα ήταν το κλειδί της επιτυχίας. Αυτό όμως δεν ισχύει και είναι κάτι που αντιλήφθηκα παρακολουθώντας το μάθημα Συγκριτικής Παιδαγωγικής, στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού μου στην Εκπαιδευτική Ηγεσία. Είναι πολύ ενδιαφέρον να μελετήσει κανείς την έρευνα που έχει γίνει γύρω από το θέμα αυτό.

 

Είσαι Πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας και Αθλητισμού και Εκπρόσωπος Τύπου Ινστιτούτου Νέων Επιστημόνων. Ποιες πρωτοβουλίες έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και ποια είναι τα μελλοντικά σας πλάνα;

Το επάγγελμα που ακολούθησα είναι αυτό που πάντα ήθελα να κάνω. Με θυμάμαι να βοηθώ συμμαθητές μου όταν είχαμε διαγώνισμα Γαλλικών, γιατί μου άρεσε η διδασκαλία. Η αλήθεια είναι όμως, πως είμαι ανήσυχο πνεύμα. Το να διδάσκω είναι κάτι που αγαπώ πολύ, αλλά ήθελα να προσφέρω στο χώρο της παιδείας και με άλλους τρόπους. Επιπλέον, μέσω του ρόλου μου στο Pastoral Care Team είχα την ευκαιρία να αποκτήσω πολλές γνώσεις όσον αφορά τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή ακόμη και τα ταλαντούχα παιδιά. Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και οφείλουμε να του παρέχουμε τις απαραίτητες συνθήκες ώστε να κατακτήσει τα όνειρά του.

Μέσω του Ινστιτούτου, με αρθρογραφήσεις και συνεντεύξεις, προσπαθώ μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής να επισημαίνουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της εκπαίδευσης, ελπίζοντας πως οι αρμόδιοι θα προβούν στις κατάλληλες ενέργειες για να δημιουργηθούν οι ιδανικές συνθήκες για κάθε παιδί, ώστε να επιτύχει τους στόχους του.

 

Η Επιτροπή Παιδείας και Αθλητισμού είναι μία μόνο από τις πολλές που φιλοξενούνται στους κόλπους του Ινστιτούτου. Πριν από δύο εβδομάδες είχαμε το συντονιστικό μας συνέδριο, όπου η κάθε επιτροπή παρουσίασε το πλάνο δράσης της για το επόμενο εξάμηνο. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι το πλάνο αυτό συμπεριλαμβάνει αρθρογράφηση, συνεντεύξεις, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, συνέδρια και άλλα πολλά. Σκοπός του Ινστιτούτου είναι να δώσει την ευκαιρία σε νέους επιστήμονες να αναδείξουν τις γνώσεις τους και να καταπιαστούν με θέματα που τους απασχολούν, με απώτερο στόχο την προσφορά στην κοινωνία και τον πολίτη.

 

Οι περισσότερες αναρτήσεις σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μαρτυρούν ότι είσαι φανατική οπαδός του Healthy & Fitness Lifestyle…

Η αλήθεια, όλο αυτό αποτελεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς μου. Γυμνάζομαι αρκετά και επιλέγω πολύ προσεκτικά τι θα αποτελέσει μέρος της διατροφής μου. Καλό όμως είναι να μην χάνονται οι ισορροπίες. Μετά από δύο απανωτές εγκυμοσύνες και λόγω ορμονικών θεμάτων ήταν δύσκολο να επανέλθω. Με θυμάμαι να κλαίω, γιατί ήμουν σίγουρη πως δεν θα κατάφερνα να επανέλθω στην προηγούμενή μου σιλουέτα. Είχα πάρει πολύ βάρος κατά τη διάρκεια των εγκυμοσυνών μου και το όλο εγχείρημα μού φάνταζε πολύ δύσκολο.

 

Αυτό που έχω να πω στις νέες μανούλες που αγχώνονται για το βάρος που παίρνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είναι να απολαμβάνουν αυτή την περίοδο, καθώς επίσης και τις πρώτες στιγμές με τα μικρούλια τους. Όταν είναι έτοιμες, τότε θα καταφέρουν όποιο στόχο θέσουν. Επιπλέον, είναι σημαντικό να έχουν δίπλα τους άτομα που θα τις στηρίξουν. Εγώ, για παράδειγμα, δοκίμασα όλες ανεξαιρέτως τις δίαιτες που υπάρχουν στην αγορά. Ο μόνος άνθρωπος που με βοήθησε να βρω τις ισορροπίες μου είναι ο αγαπημένος μου Αντρέας Παφίτης (BSc Nutrition, MSc Sports Science), ο οποίος με έμαθε να μη φοβάμαι να τρώω τα πάντα, αλλά στις σωστές ποσότητες. Επίσης, με έμαθε να φτιάχνω το δικό μου καθημερινό πλάνο διατροφής, ανάλογα με τις ανάγκες των προπονήσεων μου.

 

Επιπλέον, μου αρέσει να φτιάχνω συνταγές από προϊόντα που περιέχουν χαμηλά λιπαρά ή ακόμη και πιο εξειδικευμένα για άτομα που ασχολούνται με το Fitness. Στο μέλλον θα ήθελα να φτιάξω ένα δικό μου blog όπου θα δίνω συμβουλές όσον αφορά τη διατροφή και την εκγύμναση.

 

Κατέχεις 3 DAN Karate και έχεις ασχοληθεί με το Judo, Jiu Jitsu και Aikido… Ποια είναι τα οφέλη τους και ποια είναι η γνώμη των ανδρών για μία τόσο… δυναμική γυναίκα;

Θεωρώ ότι η ενασχόλησή μου με τις πολεμικές τέχνες με βοήθησε αρχικά να είμαι πειθαρχημένη ως άνθρωπος. Επιπλέον, ούσα πολύ ευαίσθητη εκ φύσεως με βοήθησε να κτίσω στην πορεία το δυναμικό χαρακτήρα που έχω σήμερα. Σίγουρα το άκουσμα πρωταθλήτρια στο είδος, δημιουργεί μια ανησυχία, αλλά επειδή είμαι αρκετά ήρεμη στην προσωπική μου ζωή, θα έλεγα πως αυτό φέρνει τις ισορροπίες. Γενικότερα, αν και ως επαγγελματίας είμαι πολύ αυστηρή, σε προσωπικό επίπεδο είμαι πολύ παραδοσιακή και σέβομαι τον άνθρωπο που βρίσκεται δίπλα μου.

 

Πώς προέκυψε το τραγούδι στη ζωή σου; Θα ήθελες να ασχοληθείς επαγγελματικά;

Το τραγούδι το αγαπούσα από μικρή. Με θυμάμαι να κρατώ ένα μικρόφωνο από μικρή και να τραγουδώ. Άρχισα να παρακολουθώ μαθήματα φωνητικής πριν από κάποιους μήνες. Θα έλεγα πως άρχισε ως ένας τρόπος εξωτερίκευσης όσων ένιωθα, γιατί πέρασα από μία δύσκολη περίοδο συναισθηματικής φύσεως. Δεν ξέρω πόσο καιρό θα συνεχίσω τα μαθήματα φωνητικής, αφού θα ήθελα να δοκιμάσω κι άλλα που με ενδιαφέρουν. Σίγουρα είναι κάτι που μου αρέσει πολύ.

 

Έχεις δύο πανέμορφα κοριτσάκια… Ποιες είναι οι προκλήσεις μίας σημερινής μαμάς που τρέχει να τα προλάβει όλα;

Έχω δυο κοριτσάκια 7 και 8 χρονών. Θα έλεγα πως η αγάπη μου για αυτές είναι η κινητήρια δύναμη για ό,τι κάνω. Είναι πολύ σημαντικό να γινόμαστε τα πρότυπα για τα παιδιά μας. Θυμάμαι να είμαι μαθήτρια στο Γυμνάσιο και τη μαμά μου να διαβάζει για το Μεταπτυχιακό της και παράλληλα να φροντίζει εμάς και τον πατέρα μου. Όταν ο πατέρας μου είχε να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στα επαγγελματικά του, αυτή στεκόταν δίπλα του. Έχοντας μια τέτοια μαμά, δεν θα μπορούσα να ήμουν κάτι λιγότερο από αυτό που είμαι τώρα.

Πολλές φορές μου λένε πως με αγαπούν και ότι είναι υπερήφανες για τη μαμά τους. Προσωπικά, συγκινούμαι κάθε φορά που μου διαβάζουν όσα γράφουν για μένα σε σχολικές τους εργασίες. Αγάπη είναι ό,τι μας έχουν μάθει, γι’ αυτό ας μάθουμε στα παιδιά μας να αγαπούν πέρα από τον εαυτό τους. Τα κορίτσια πρόσφατα έκοψαν τα μαλλιά τους και τα έκαναν δωρεά στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα. Ένιωσαν τόσο υπερήφανες για αυτή την κίνηση προσφοράς και χάρηκαν που βοήθησαν κάποιο συνάνθρωπό τους που είχε ανάγκη αυτό που για αυτές ήταν δεδομένο.

 

Παρόλο που ασχολούμαι με διάφορα, πάντα φροντίζω να περνώ όμορφες στιγμές μαζί με τις μικρές μου. Πηγαίνουμε βόλτες, φτιάχνουμε γλυκά και ζωγραφιές, αλλά επίσης συζητούμε και για τις ανησυχίες τους. Τα παιδιά σήμερα ωριμάζουν πιο νωρίς και καλά είναι να το αναγνωρίζουμε και να σεβόμαστε τα θέλω τους.

 

Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις και πώς θα ενθάρρυνες μία γυναίκα που είναι μονογονιός;

Σίγουρα το ιδανικό είναι τα παιδιά να μεγαλώνουν και με τους δύο γονείς τους. Αν όμως αυτό δεν είναι εφικτό, καλό είναι να υπάρχουν ομαλές συνθήκες ανάμεσα στους πρώην συζύγους, για χάρη των παιδιών. Η αγάπη μας για τα παιδιά μας είναι κάτι που θα μας ενώνει πάντα. Σε αυτό θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό, αφού με τον πατέρα των κοριτσιών, η σχέση μας είναι εξαιρετική. Για αυτό ακριβώς το λόγο δεν αντιμετωπίσαμε θέματα με τα παιδιά μας.

Όσον αφορά τις ίδιες, δεν θα έπρεπε να τις φοβίζει το γεγονός ότι η καθημερινότητά τους έχει αλλάξει σε σχέση με αυτό που είχαν συνηθίσει. Πολλά είναι αυτά που μπορούμε να επιτύχουμε όταν βγούμε από αυτό που αποκαλούμε comfort zone. Ανακαλύπτουμε δυνάμεις που δεν ξέραμε πως είχαμε και αποκτούμε δεξιότητες που δεν ξέραμε πως μπορούσαμε να αποκτήσουμε. Χρειάζεται χρόνος και σωστός προγραμματισμός για να τακτοποιήσουμε τα νέα δεδομένα.

 

Σε πετυχαίνουμε σε μία δημιουργική φάση… Έρωτας είναι η αιτία;

Θα έλεγα πως είμαι στην πιο δημιουργική μου φάση και ναι, δηλώνω ερωτευμένη! Είμαι ερωτευμένη με τη ζωή και τη δημιουργία! Νιώθω πως έχω τόσα να δώσω, τόσα να πω και δεν θα σταματήσω μέχρι να επιτύχω όλους ανεξαιρέτως τους στόχους που έχω θέσει, όσο χρόνο και αν χρειαστεί.

 

Πιστεύεις ότι οι πλείστοι άνδρες φλερτάρουν ή σταμάτησαν για κάποιο λόγο;

Δεν θα ήθελα να σταθώ μόνο στους άντρες. Θα έλεγα πως οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν αλλάξει. Έχουν γίνει πιο επιφανειακές. Σήμερα, μια σχέση με βαθιά συναισθηματική δέσμευση είναι κάτι που τρομάζει τους ανθρώπους. Εγώ, από την πλευρά μου, δηλώνω αθεράπευτα ρομαντική και προτιμώ να είμαι μόνη, παρά να έχω κάποιον δίπλα μου από ανασφάλεια. Νομίζω πως η μοναξιά φοβίζει τους περισσότερους ανθρώπους και για αυτό μπαινοβγαίνουν σε σχέσεις, χωρίς να αφήσουν χρόνο στον εαυτό τους να ανασυντάξουν τα κομμάτια τους. Όταν είσαι ευτυχισμένος και πλήρης μόνος, τότε η καρδιά σου είναι έτοιμη για μια καινούρια αρχή.

 

Ποια είναι η σχέση σου με τη μόδα; Θα έμπαινες στη διαδικασία να δημιουργήσεις κομμάτια με τη δική σου υπογραφή;

Μου αρέσει να παρακολουθώ τις τάσεις της μόδας, αλλά πιστεύω πως η κάθε γυναίκα πρέπει να βάζει τη δική της πινελιά στο προσωπικό της στυλ. Η αλήθεια είναι πως μικρή ζωγράφιζα δικά μου μοντελάκια και μου τα έραβε η μαμά μου. Δεν σου κρύβω πως κάτι τέτοιο θα το δοκίμαζα και σήμερα αν είχα την ευκαιρία.

 

Θες να μοιραστείς μαζί μας το motto που σε εκφράζει αυτό τον καιρό;

Δεν υπάρχει η αποτυχία. Υπάρχουν μόνο αποτυχημένες προσπάθειες. Πρέπει να ανακαλύψουμε τι κάνουμε λάθος, ώστε να βρούμε ποια είναι η πορεία που θα μας οδηγήσει στην υλοποίηση των στόχων μας, στην επιτυχία!